Пламен Панов, зам.-кмет по култура, туризъм и археология Прочетете още- Г-н

...
Пламен Панов, зам.-кмет по култура, туризъм и археология Прочетете още- Г-н
Коментари Харесай

Пламен Панов: културните събития в Пловдив генерираха 25 млн. лв. от туристи

Пламен Панов, зам.-кмет по просвета, туризъм и археология  
Прочетете още
- Г-н Панов, каква година изпрати културният бранш?

- 2022-а беше постоянна и сполучлива за бранш просвета, тъй като беше първата, в която Пловдив съумя да покаже цялостния си капацитет в границите на този мандат. Причината е, че паднаха рестриктивните мерки за Ковид-19 и събитията можеха да се провеждат в цялостния си потенциал.  Резултатът от културната политика, която се води в града, е, че имаше голям брой събития и те извършиха Пловдив с живот.  Тук се влагат най-вече средства дружно със София, когато приказваме за културни събития – от Културния календар (2 408 000 лева.) и стратегия „ Наследство ” на фондация „ Пловдив 2019 ” (над 1 200 000 лева.). 

Културната политика особено откъм събития извърши своята базова функционалност да образова и одухотворява хората от една страна и от друга ускори чувството за туризъм в града. Видяхме, че изключително през дейния летен сезон събитията бяха посетени мощно както от пловдивчани, по този начин и от гостите на града.

- Какви са икономическите резултати от огромните фестивали?

- Имаме данни за туристите от първите девет месеца за 2022 година Това, което впечатлява за времето, когато се организират огромните фестивали Hills of Rock, Opera Open, One Dance Week и Солар, юли, август и септември, има осъществени 152 207 нощувки. А това е повече от 2019-а, когато градът бе Европейска столица на културата. Тогава е имало 151 817 нощувки. Същото важи и за броя пренощували лица – 87 293 пренощували лица през 2022 година и то единствено в категоризирани места за настаняване, а през 2019-а са 82 321. Ръстът е с към 6 %. За следващ път, изключително когато си приказваме по тематиката за това какъв брой пари би трябвало да влага Община Пловдив в културно наличие, е значимо да кажем, че събитията имат голяма добавена стойност.  Друг значим знак е, че през първите 9 месеца приходите в местата за настаняване възлизат на 25 милиона лв..  Тоест, в случай че  Общината влага 5 млн. лв. в културно наличие, 25 милиона влизат в стопанската система на града. Трябва да вършим такава корелация, тъй като когато гледаме обособените съставки на туристическия бранд Пловдив, културата и археологията са значима част. С построяването на новите спортни обекти и това ще притегли хора в Пловдив.  В този миг обаче градът ни притегля гости най-много посредством събитиен туризъм посредством културните прояви, работата на музеите и положителното ръководство на културно-историческото завещание. Хората идват в Пловдив не за СПА. Така че тези 5 милиона лева, вложени в просвета, и доведените в града 25 млн. лева е добър отзив.

- Кои бяха вашите топ събития за 2022 година?

- Празниците на Стария град бяха нещо доста особено, тъй като бяха отдадени на годишнина от рождението на Атанас Кръстев-Начо Културата. Радвам се, че успяхме дружно с Йоана Буковска и екипа на „ Старинен Пловдив ” да създадем документалния филм за Кръстев. Любопитно беше, че с неговия правоприемник Иван Шишков си говорехме, че от доста години никой не е правил нищо в памет на първия кмет на Стария град. Да припомня, че резерватът е подобен, какъвто е в този момент, тъй като Начо е положил основите. Серията от събития направиха това.  Имаме още доста работа чисто концептуално, с цел да създадем по този начин, че Стария град да е цялостен с гости.  Изключително доста ми хареса корейският театър на фестивала One Dance Week, тъй като е впечатляващо, когато видиш сполучливото съчетаване на актуалния танц с модерните технологии.  Нещо, което като трендове се развива и в другите театрални изкуства. И по тази причина приветствам шефа на Кукления спектакъл Петър Влайков, тъй като завоюваха неповторим план и сътвориха неповторима работилница за изкуствен интелект при куклите.  Разбира се, има и още доста събития, които харесах.

- Споменахте празниците на Стария град. Там имаше един различен акцент – показахте вратите на Дома на благодарността на огромния донор Димитър Кудоглу. Обявихте, че ще бъдат експонирани на мястото където е било зданието. Докъде е стигнал този план?

- В момента мислим и обсъждаме къде да бъде мястото наоколо до пощата и с какъв вид защитно оборудване.  Там би трябвало да се съобразим с археологията, със самия площад и с пощата. Затова е значимо да се избере точното място. След това ще създадем скица и ще я съгласуваме с Експертния съвет и Националния институт за недвижимо културно завещание. Това е стъпка не толкоз да покажем някакъв тип културно завещание. Актът на слагането е акт, с който желаеме заветът на Кудоглу да е жив и в това време да се учим от неверните дейности на поколенията обратно. Защото концепцията на Дома на благотворителността Кудоглу е да избавя хора безплатно, а хората преди нас са унищожили постройката. Тази нелепост не трябва да бъде повтаряна. Тези порти ще бъдат от една страна знак за респект към делото на Кудоглу, само че от друга, че сходни дейности не би трябвало да бъдат повтаряни.

- В този смисъл има ли здания в Стария град, които са в риск?

- В риск е къща Павлити. Там има дълга история с Министерството на културата, които не ни разрешиха анексирането на контракта по план със извоювано финансиране. Но положителната вест е, че през миналата година пловдивските музеи генерираха доста положителни доходи. Само „ Старинен Пловдив ” е спечелил 800 000 лева  Слава Богу, една от положителните политики, която е налагана през последните три мандата, е ръководителите на музеите да имат оперативна автономия дотам, че приходите не ги връщат в общинския бюджет.  В другите градове музеите внасят приходите си в общината и след това се постанова да чакат средства даже и за обикновени действия като подмяната на едно стъкло.  Поради своята автономия Общинският институт имаше опция в края на предходната година да задели 300 000 лева от бюджета си и пусна социална поръчка за къща Павлити. През началото на тази година ще стартира реставрацията на фасадата на къщата.  Имаме подготвени планове след подаяние на млади архитекти за къща Нишанян и за Аптека Хипократ.  Ще дадем нужния подтик къща Нишанян да се трансформира в резидентен център.  В него ще отсядат артистите участници в Резидентната стратегия, която организираме и през 2023 година Те идват и осъществят планове от краткотраен или по-постоянен темперамент.

- Новата 2023 година се обрисува да бъде комплицирана, тъй като не е ясно по кое време България ще има нов бюджет и респективно не са ясни бюджетите на общините. В Културния календар обаче има заложени събития и в първото тримесечие. Ще има ли средства за тях?

- Ситуацията е двусмислена. От една страна събитийният календар не е изправен пред риск, само че не по този начин стои въпросът с културната инфраструктура.  Добрата вест е, че от 2020 година Културният календар се приема настрана в Общинския съвет. Доколкото знам, имаше ограничаване общините да харчат не повече средства от тези, изразходени при остарелия бюджет. Сега обаче има изменение от Министерство на финансите и тези ограничавания няма да пречат Културният календар да се осъществя.  По-големият проблем би бил, в случай че Общината реши да осъществя двата си значими плана в културната инфраструктура, движени от нашия отдел „ Култура ” – кино Космос и форумите Изток и Юг. И двата обекта са с цялостна планова подготвеност.   Кино Космос от 28 декември предходната година има издадено строително позволение. При благосклонност на кмета и Общинския съвет този дълго чакан план може да бъде осъществен.  Същото важи за източната и южната част на Форума.  С реализацията им ще се продължи поредната политика, която водим от доста години.  До дни и този план ще има строително позволение. Макар и в този момент централният площад да наподобява добре, след реставрацията, консервацията и експонацията на източната и южната част от форума, зоната ще придобие приключен образ.  Стойността на плана за кино Космос е 6 млн. лева с Данък добавена стойност, а за форумите Юг и Изток – 10 млн. лева Когато се изготвя финансовата стратегия, ние ще заявим тези планове.

- Какво ново ще се случва през 2023-а?

-  Много е значимо да приказваме на равнище политики, че ние продължаваме наклонността от предходните два мандата финансирането на културата да бъде увеличавано. Средствата за Културния календар на Пловдив през 2023 година са с 22 % повече от миналогодишните. Сега е 2 908 000 лв., а през 2022-а – 2 408 000 лева Това е значимо, че наредбата е по този начин написана, че средствата за културния календар би трябвало да се усилват изключително за частта планове, които се избират на конкурсен принцип. По тази логичност през 2024-а – бъдещата администрация ще има опцията да влага в плановете на конкурсен принцип близо 1 600 000 лева или 55 % от сумата за целия културен календар. Това е опция за още повече събития, които да донесат наслада на пловдивчани и гостите на града.

Макар да ни подлагат на критика, че има повтаряемост на събитията всяка година, това не е по този начин. Културният календар е амалгама от обичайни, само че и напълно нови неща. Ще дам образец за 2023 година – фестивал на любителските театри, ще има концерт на знаменит реализатор, диско фестивал с любопитни реализатори от 80-те и 90-те години на 20 в.  „ Pure Plovdiv ” пък е план, който със модерни изразни средства ще обживи Младежкия център и Гребната база. Завръща се след неявяване интернационалният детски балетен фестивал „ С обич към танца ”. За първи път ще има електронен фестивал „ Lost in Hill ”. Жените от група РЪБ още веднъж са се обединили. Те ще бъдат ментори на 10 млади художници, които ще основат свои изложения. Това е знак на последователност.  Ще имаме едно незабравимо разкриване на Есенния салон на изкуствата с концерт в чест на Добрин Петков. В него ще се включат известни ученици на Музикалното учебно заведение. Другият план, който съгласно мен има късмет да се бори и за премия Пловдив през 2024 година, е на съдружие „ Милчо Левиев ”. Става дума  за концерти с кино музика на композитора, а е малко известна тази част от творчеството му.  През цялото време ще се излъчват и фрагменти от тези филми. По този план ще има и майсторски класове с Вики Алмазиду и други известни актьори от целия свят.

- Без подозрение археологическите обекти са една от аргументите в Пловдив да идват доста туристи. Кои разкопки от предходната година ще продължат и през 2023-а?

- От страна на Археологическия музей има декларирани повече средства за документиране на нови находки, излезли по време на работата на Небет тепе. Ще се продължи твърдо работата по разкопките на могилата в регион Южен. Ще бъде любопитно какво ще открият археолозите.  Ще бъде построено защитно покритие на ранновизантийските пещи на ул. ” Гладстон ”. Ще има художествено осветяване и нова табела.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР